Varenie sa stalo bežnou súčasťou nášho života, a v snahe o rýchlu a zdravú prípravu jedál sa obraciame na praktické kuchynské pomocníky. Pomalé hrnce, hoci ešte nie sú veľmi známe, si postupne získavajú popularitu aj na Slovensku vďaka svojim výhodám, ako je šetrná príprava jedál, ktorá zachováva živiny a chuť.
Z veľkého výberu odporúčame Steba SV 2, ktorý dokáže pripraviť jedlo aj pomocou medódy sous-vide.
Pomalý hrniec na profesionálnu sous-vide prípravu jedla, s ktorým budete kráľom kuchyne.
Kvalitný pomalý hrniec za rozumnú cenu (na jedno použitie až 8 porcií jedla).
Základný model pomalého hrnca, v ktorom pripravíte jedlo pre štyri osoby.
Najlepšie pomalé hrnce
Recenzia: Steba SV 2 – pomalý hrniec umývateľný v umývačke riadu
Príkon: 1200 W | Objem: 8 l | Teplotné stupne: presné nastavenie na 0,5 °C | Hmotnosť: 3,5 kg | Približná cena: 192 €
- Profesionálna sous-vide príprava
- Presné nastavenie teploty
- Nerezové telo
- Umývanie v umývačke riadu
- Vysoká cena
- Slabšie čerpadlo
Kuchynský pomocník Steba SV 2 patrí k inovatívnym pomalým hrncom, v ktorom si jedlo pripravíte pomocou sous-vide metódy. Ide o varenie vo vákuovo uzavretom plastovom obale, ktorý je ponorený do vody s teplotou nižšou ako teplota varu (najčastejšie 55 – 60 °C). Potraviny si takto zachovajú šťavnatosť a svoju prirodzenú chuť.
Telo hrnca je nerezové a preto skutočne odolné. Čierne veko disponuje priehľadným otvorom, vďaka ktorému budete mať jedlo vždy pod kontrolou. Na ovládanie slúžia tlačidlá na hornej strane prístroja. Samozrejmosťou je časovač a o dobe prípravy vás bude informovať prehľadný displej.
Každú gazdinku určite poteší fakt, že hrniec je možné umývať v umývačke riadu, takže jeho údržba nezaberie veľa času. Ak sa nebojíte za kvalitného pomocníka do kuchyne priplatiť, je tento hrniec pre vás to pravé.
Recenzia: Russell Hobbs 22750-56 – pomalý hrniec použiteľný na platničke
Príkon: 200 W | Objem: 6 l | Teplotné stupne: 3 | Hmotnosť: 3,2 kg | Približná cena: 62 €
- Veľký objem
- Vyberateľný kastról
- Dostatočný príkon
- Jednoduchá obsluha
- Vyššia hmotnosť
- Veľké rozmery
Russell Hobbs 22750-56 je ideálnym pomalým hrncom do viacčlennej domácnosti. Vďaka objemu 6 litrov v ňom pripravíte až 8 porcií chutného jedla bez toho, aby ste museli dlhé hodiny stáť za sporákom. Výkon 200 W je pri takomto objeme dostatočný.
Kastról hrnca sa dá vybrať a vďaka tomu, že je z hliníka, rovnako použiť na platničke. Takto si jednoducho predpripravíte cibuľku, či predsmažíte mäso, ktoré sa následne bude v hrnci variť. Základňa hrnca je vyrobená z nerezovej ocele, takže vám bude slúžiť dlhé roky.
Ovládanie hrnca je skutočne jednoduché a slúži naň panel na jeho prednej strane. Vybrať si môžete z troch teplotných stupňov (nízka, vysoká a udržiavanie teploty). Praktickým doplnkom je tiež časovač. Súčasťou balenia je samozrejme pokrievka.
Recenzia: Russell Hobbs 22740-56 – veľmi ľahký pomalý hrniec
Príkon: 160 W | Objem: 3,5 l | Teplotné stupne: 3 | Hmotnosť: 2,4 kg | Približná cena: 35 €
- Nízka cena
- Objem pre štyri osoby
- Nízka hmotnosť
- Vyberateľný kastról
- Bez automatických funkcií
- Nižší príkon
Pomalý hrniec Russell Hobbs 22740-56 patrí k základným modelom a pri svojom objeme je určený na varenie pre štvorčlennú rodinu. Pomocou troch nastavení teploty (vysoká, nízka a ohrievanie) pripravíte jedlo bez zbytočnej námahy.
Praktickým doplnkom hrnca je vyberateľný kastról, v ktorom pohodlne orestujete mäso na plynovom alebo elektrickom sporáku. S pomocou priehľadnej, sklenenej pokrievky, budete mať jedlo vždy pod kontrolou. Bezpečnosť používania zvyšujú plastové rúčky, ktoré bránia popáleniu.
O chode hrnca informuje svetelná kontrolka. Základňa z nerezovej ocele je zárukou dlhej životnosti. Súčasťou balenia pomalého hrnca Russell Hobbs 22740-56 je zbierka receptov, ktorá slúži ako inšpirácia.
Najpredávanejšie pomalé hrnce podľa Heureky
Ako vybrať pomalý hrniec
Na trhu sa nachádza viacero pomalých hrncov, v rôznych cenových kategóriach. Výber konkrétneho modelu závisí na požiadavkách každého, kto takýto spotrebič kupuje. Na začiatku je dôležité poznať výhody varenia v pomalom hrnci. Následne je dobré zamerať sa na príkon, objem a jednoduchosť používania hrnca.
Aké výhody má varenie v pomalom hrnci?
Základnou podstatou pomalého hrnca je príprava jedla pri nízkej teplote, ktorá trvá dlhší čas. Aj keď nie je pomalý hrniec vhodný na varenie každého pokrmu, v mnohých prípadoch ponúka niekoľko výhod.
- pri pomalej príprave si jedlo zachováva oveľa viac chuti
- tvrdšie druhy mäsa majú dostatok času zmäknúť (ideálne na divinu)
- do hrnca obyčajne dáte ingrediencie naraz, takže príprava je jednoduchá
- jedlo v hrnci sa nepripáli
- pomalý hrniec spotrebuje menej elektrickej energie ako elektrická trúba
- pri príprave jedla nedochádza k prehrievaniu kuchyne
- s pomalým hrncom pripravíte jedlo tak, že bude hotové, keď prídete domov
- po príprave jedla stačí, namiesto mnohého riadu, vyčistiť nádobu hrnca
Príkon
Príkon pomalého hrnca priamo súvisí s dĺžkou prípravy jedla. Čím vyšší je príkon, tým rýchlejšie bude pokrm hotový. Pomalý hrniec by mal mať príkon okolo 200 W. Dôležité je tiež myslieť na objem nádoby. Modely s väčšou nádobou majú vyšší príkon, keďže ich zahriatie potrebuje viac energie.
Do úvahy treba samozrejme brať aj na to, že príliš vysoký príkon znamená zbytočne spotrebovanú energiu a tým aj vyššie náklady na prevádzku. Preto by ste mali voliť model s primeraným pomerom objemu (taký, ktorý reálne využijete) a príkonu.
Objem
Od objemu pomalého hrnca závisí počet porcií, ktoré sa v ňom dajú pripraviť. Ak hľadáte model pre domáce použitie, ideálnou voľbou je pre vás objem okolo 3,5 l, s ktorým sa dajú pripraviť približne štyri porcie. Väčšie hrnce sú určené na prípravu jedla pre väčšie skupiny.
Ako skvelú alternatívu k pomalým hrncom prinášame multifunkčné hrnce. Pozrite si, čo všetko dokážu za vás.
Jednoduchosť používania
Samotné používanie pomalého hrnca je v podstate veľmi jednoduché. Do hrnca dáte ingrediencie, zapojíte ho do elektrickej zásuvky a jedlo sa bude niekoľko hodín pripravovať. Niektoré pomalé hrnce majú navyše niekoľko funkcií, ktoré dokážu prípravu jedla ešte viac zjednodušiť. K tým najbežnejším patria:
- časovač (nastavíte si dobu varenia)
- displej (zobrazí všetky nastavenia a zostávajúci čas)
- automatické vypnutie a udržiavanie teploty (vhodné na varenie počas neprítomnosti)
- nastavenie teploty (zvolíte si intenzitu varenia)
Diskusia u článku