História prvých hrncov siaha až do 17. storočia. Hrnce vždy pomáhali a naďalej pomáhajú k rýchlemu, kvalitnému a zdravému vareniu. Autorom prvých hrncov je Denis Papin, čo je tiež dôvod prečo vstúpil do histórie pod názvom papiňák. V našom článku sa zameriame na tlakové hrnce, ktoré sú symbolom rýchleho a zdravé, ale taktiež pomerne nebezpečného varenia.
Nakoľko sa v posledných rokoch vyskytol na trhu celý rad najrôznejších modelov tlakových hrncov, rozhodli sme sa pripraviť nasledujúci článok. V ňom vám poradíme, ako správne vybrať papiňák a ponúkneme vám aj prehľad troch najlepších zástupcov, ktoré si môžete v dnešnej dobe zakúpiť. Ako voľbu pre náročných sme vybrali tlakový hrniec Lamart LT1133 tlakový hrniec Druck 7L.
Kvalitný tlakový hrniec na každý druh ohrevu, ktorý je ideálny do veľkej domácnosti.
Veľmi dobre spracovaný hrniec s kvalitným materiálom a systémom otvárania.
Tlakový hrniec, ktorý postačuje pre občasné použitie.
Najlepšie tlakové hrnce
Recenzia: Lamart LT1133 tlakový hrniec Druck 7L
Pre náročných
Objem: 7 l | Použitý materiál: nerezová oceľ | Uzáver: bajonetový | Plynový ohrev: áno | Indukcia: áno | Umývanie v umývačke: áno | Hmotnosť: 4,38 kg | Rozmery: 22 × 32 cm
- Veľký objem
- Prevedenie z kvalitnej ocele
- Mnoho bezpečnostných prvkov
- Otváranie jednou rukou
- Vyššia cena
- Mierne vyššia hmotnosť
Tlakový hrniec Lamart LT1133 tlakový hrniec Druck 7L je, vďaka svojmu objemu, ideálnou voľbou do veľkej domácnosti. Hrniec je vyrobený z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele, ktorá je doplnená odolným plastom. Vďaka tomu vám bude tento model slúžiť dlhé roky.
Sendvičové dno hrnca umožňuje jeho použitie na elektrickom, sklokeramickom, indukčnom i plynovom sporáku. Veko hrnca pohodlne otvoríte jednou rukou, čo je v kombinácii s tepelne izolovanými držadlami zárukou jednoduchej a bezpečnej obsluhy.
Bezpečnosť používania tlakového hrnca ďalej zvyšuje dvojitý bezpečnostný ventil, poistka proti pretlaku a indikátor tlaku. V hrnci sa jedlo pripravuje pri tlaku 100 kPa. Tlak v prípade potreby jednoducho znížite použitím regulátora.
Recenzia: Tlakový hrniec Lamart LTDSD5 Cuire
Zlatý stred
Objem: 5 l | Použitý materiál: antikor | Uzáver: bajonetový | Plynový ohrev: áno | Indukcia: áno | Umývanie v umývačke: áno | Hmotnosť: 4,23 kg | Rozmery: 34,50 × 26,5 × 20 cm
- Nízka cena
- Kvalitný materiál a spracovanie
- 2 stupne tlaku
- Systém otvárania
- Jednoduchá manipulácia
- Nepraktická manipulácia s pokrievkou
- Vyššia hmotnosť
Tlakový hrniec LAMART LTDSD5 CUIRE s objemom 5 litrov je vyrobený z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele a veľmi odolného plastu. Stopercentne si ho zamilujete pre jeho praktickosť a rýchlosť varenia – príprava pokrmov s týmto tlakovým hrncom bude vždy zábava. Masívne sendvičové dno vám zaručí rovnomerné prehrievanie, nemusíte sa tak obávať, že sa pripravovaný pokrm správne neprehreje.
Za zmienku stojí aj veľmi praktická regulácia tlaku, vďaka ktorej možno pripraviť veľmi šetrne a rýchlo akýkoľvek pokrm. Tlakový hrniec je taktiež vybavený indikátorom tlaku, bezpečnostným ventilom, poistkou proti pretlaku a masívnymi držadlami pre jednoduchú manipuláciu. Určite oceníte aj integrovanú digitálnu minútku pre časovú kontrolu varenia. Hodí sa pre všetky typy sporákov, vrátane indukčného.
Ďalšími výhodami tohto hrnca je jeho nízka obstarávacie cena, 2 stupne tlaku 60kPa a 80kPa, systém otvárania veka tlačidlami len jednou rukou. Najväčšou nevýhodou hrnca je nepraktická manipulácia s pokrievkou, ale aj jeho vyššia hmotnosť.
Recenzia: Tlakový hrniec Banquet 3,5l Allegro
Lacný základ
Objem: 3,5 l | Použitý materiál: antikor | Uzáver: pákový | Plynový ohrev: áno | Indukcia: áno | Umývanie v umývačke: nie | Hmotnosť: 1,38 kg | Hrúbka steny: 0,6 mm
- Nízka cena
- Pekný dizajn
- Spoľahlivé bezpečnostné ventily
- Masívne madlá
- Nepraktická manipulácia s pokrievkou
- Ťažko sa zatvára
- Slabší materiál
Prvým papiňákom nášho prehľadu je Banquet 3,5 l Allegro. Ten predstavuje zaujímavú voľbu pre menšie rodiny, ktoré si občas potrebujú uvariť rýchlo a zdravo. Veko tlakového hrnca obsahuje hlavný pracovný ventil a pomocný ventil pre prípad zaneseniu pracovného ventilu, čo činí hrniec maximálne bezpečný! Hrniec je vyrobený z pevného materiálu, má silné dno a je možné ho používať na všetky typy varných dosiek.
Najväčšou výhodou hrnca je nízka obstarávacia cena. Dizajnovým prevedením hrniec zapadne do akejkoľvek kuchyne. Ďalšou výhodou sú masívne držadlá hrnca, ktoré dlho vydržia.
Podstatným záporom je oproti tomu nepraktická manipulácia s pokrievkou. Pákový uzáver nie je možné zaklapnúť jedinou rukou, navyše robí veľké problémy presne trafiť pripravené otvory. Nerezový materiál tela hrnca je pomerne tenký, a navyše nie je príliš akostný. Preto pri hrnci nepočítajte s príliš dlhou životnosťou.
Ak teda neplánujete variť v tomto hrnci každý deň a hľadáte hrniec s nízkou cenou, tak je Banquet Allegro pre vás ten pravý.
Najpredávanejšie tlakové hrnce podľa Heureky
Ako správne vybrať tlakový hrniec?
V prvom rade je potrebné zhodnotiť výhody a nevýhody tlakových hrncov. Pri nákupe sa tiež oplatí zvažovať veľkosť hrnca a materiály, z ktorých je vyrobený. Do úvahy by ste mali brať aj prevedenie bezpečnostných prvkov a rukoväte. Dôležitú úlohu hrá aj typ sporáka, pre ktoré je zariadenie určené.
Ako funguje tlakový hrniec?
Papiňák funguje pri využití len 0,3 litra vody, ktorá je veľmi rýchlo privedená do varu. Vzhľadom k tomu, že je veko nádoby hermeticky uzavreté, zostáva horúci vzduch vo vnútri a tým dochádza k ohrevu potravy. Príprava je oveľa rýchlejšia a jednoduchšia ako v prípade klasického varenia, pretože horúci vzduch pôsobí na potraviny rýchlejšie.
- Rýchlosť prípravy pokrmov
- Mnohostranné využitie
- Zachovanie dôležitých nutričných hodnôt
- Možnosť umývania v umývačke
- Vysoká obstarávacia cena
- Nebezpečenstvo oparenia
Veľkosť
Požadovaná veľkosť sa odvíja od počtu členov domácnosti a druhu pripravovaného pokrmu. Kým na zeleninu a dusené mäso postačuje objem vystavujúci 4 litre, pre varenie vývarov, kostí či strukovín, je vhodnejšie poobzerať sa po hrnci o dva litre väčším.
Všeobecne sa oplatí používať nádobu zodpovedajú podmienkam varenia. Čím ťažšie hrniec je, tým náročnejšie je manipulácia s ním a tým vyššia je spotreba energie. Výrobcovia mnohokrát ponúkajú sady pozostávajúce z jedného kusu menšieho a jedného väčších rozmerov.
Použité materiály
Dôležitým parametrom je aj charakter použitých materiálov. Základom býva vysoko kvalitná nerezová oceľ, ktorá ponúka perfektné tepelné vlastnosti a odolnosť voči teplu. Navyše sa pýši ľahkou udržateľnosťou a nedochádza k tomu, že by nádoba nasala pachy pripravovaných potravín. Niekedy sa do kovu pridávajú aj ďalšie ušľachtilé materiály, ďalej zvyšujúce ich vlastnosti.
Rukoväte a držadlá by mali byť vyrobené zo silného plastu. Ten sa pri varení nezahrieva, takže umožňuje ľahkú manipuláciu s inak pomerne ťažkou nádobou.
Prevedenie bezpečnostných prvkov
Ohľad by ste mali brať aj na prevedenie bezpečnostných prvkov. Tie by mali pozostávať z dvojice ventilov. Prvý z nich v prípade nahromadenia pary v útrobách hrnca zabezpečí jej upustenie. Druhý otvor je záložný a slúži pre prípad upchatia toho prvého.
Neoddeliteľnou súčasťou hrnca musí byť i bezpečnostná poistka. Tá neumožní nádobu otvoriť, ak je vnútri príliš veľký tlak, ktorý by mohol viesť k jeho roztrhnutiu. Historicky boli papiňáky považované za potenciálne nebezpečné, pretože neregulovaný vysoký tlak pary vedie k explózii. V súčasnej dobe je však prevedenie hrncov natoľko dômyselné, že k výbuchu dôjsť nemôže.
Typ podľa použitej energie
Štandardným a rokmi overeným druhom hrncov sú klasické nádoby, ku ktorých ohrevu je využitý sporák. Fungujú ako s klasickými plynovými sporákmi, tak aj sklo-keramickými a indukčnými varnými doskami. Modernou špecialitou sú potom elektrické papiňáky, ktoré sa zapájajú priamo k zdroju elektrickej energie. Jeho podstatnou výhodou je fakt, že si celý proces prípravy potravy riadi sám.
Spôsob zatvárania
Tlakové hrnce sú predávané s dvoma základnými variantami zatvárania. Ide o bajonetový a pákový spôsob. V nasledujúcej tabuľke nájdete popis princípov ich fungovania spolu s výhodami a nevýhodami:
Spôsob zatvárania | Princíp fungovania | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|---|
Pákový | Oválne veko, šikmo vsunuté pod okraj nádoby | Jednoduchosť, odolnosť, možnosť ovládania jednou rukou | Slabé tesnenie |
Bajonetový | Veko kryje okraj hrnca zhora, prilieha na výstupky | Silnejšie tesnenie | Nemožnosť otvárať jednou rukou |
Či už si vyberiete pákový alebo bajonetový spôsob otvárania, u oboch z nich si môžete byť istí spoľahlivosťou a bezpečnosťou. O tú sa starajú najrôznejšie poistky.
Diskusia u článku