Varenie patrí k bežným úkonom každého z nás. Keďže žijeme v dobe, kedy sa snažíme variť rýchlo a zdravo, spoliehame sa v kuchyni na mnohých praktických pomocníkov. K šikovným domácim spotrebičom patria aj pomalé hrnce, ktoré nie sú síce veľmi známe, ale postupne si získavajú priazeň i na Slovensku.
Pomalé hrnce majú samozrejme niekoľko všeobecných výhod, ktoré si zhrnieme na konci článku. Ak máte záujem o kúpu takéhoto pomocníka, prečítajte si nasledujúce riadky.
Pomalý hrniec na profesionálnu sous-vide prípravu jedla, s ktorým budete kráľom kuchyne.
Kvalitný pomalý hrniec za rozumnú cenu (na jedno použitie až 8 porcií jedla).
Základný model pomalého hrnca, v ktorom pripravíte jedlo pre štyri osoby.
Najlepšie pomalé hrnce
Recenzia: Steba SV 2
Pre náročných
Príkon: 1200 W | Objem: 8 l | Teplotné stupne: presné nastavenie na 0,5 °C | Hmotnosť: 3,5 kg
- Profesionálna sous-vide príprava
- Presné nastavenie teploty
- Nerezové telo
- Umývanie v umývačke riadu
- Vysoká cena
- Slabšie čerpadlo
Kuchynský pomocník Steba SV 2 patrí k inovatívnym pomalým hrncom, v ktorom si jedlo pripravíte pomocou sous-vide metódy. Ide o varenie vo vákuovo uzavretom plastovom obale, ktorý je ponorený do vody s teplotou nižšou ako teplota varu (najčastejšie 55 – 60 °C). Potraviny si takto zachovajú šťavnatosť a svoju prirodzenú chuť.
Telo hrnca je nerezové a preto skutočne odolné. Čierne veko disponuje priehľadným otvorom, vďaka ktorému budete mať jedlo vždy pod kontrolou. Na ovládanie slúžia tlačidlá na hornej strane prístroja. Samozrejmosťou je časovač a o dobe prípravy vás bude informovať prehľadný displej.
Každú gazdinku určite poteší fakt, že hrniec je možné umývať v umývačke riadu, takže jeho údržba nezaberie veľa času. Ak sa nebojíte za kvalitného pomocníka do kuchyne priplatiť, je tento hrniec pre vás to pravé.
Recenzia: Russell Hobbs 22750-56
Zlatý stred
Príkon: 200 W | Objem: 6 l | Teplotné stupne: 3 | Hmotnosť: 3,2 kg
- Veľký objem
- Vyberateľný kastról
- Dostatočný príkon
- Jednoduchá obsluha
- Vyššia hmotnosť
- Veľké rozmery
Russell Hobbs 22750-56 je ideálnym pomalým hrncom do viacčlennej domácnosti. Vďaka objemu 6 litrov v ňom pripravíte až 8 porcií chutného jedla bez toho, aby ste museli dlhé hodiny stáť za sporákom. Výkon 200 W je pri takomto objeme dostatočný.
Kastról hrnca sa dá vybrať a vďaka tomu, že je z hliníka, rovnako použiť na platničke. Takto si jednoducho predpripravíte cibuľku, či predsmažíte mäso, ktoré sa následne bude v hrnci variť. Základňa hrnca je vyrobená z nerezovej ocele, takže vám bude slúžiť dlhé roky.
Ovládanie hrnca je skutočne jednoduché a slúži naň panel na jeho prednej strane. Vybrať si môžete z troch teplotných stupňov (nízka, vysoká a udržiavanie teploty). Praktickým doplnkom je tiež časovač. Súčasťou balenia je samozrejme pokrievka.
Recenzia: Russell Hobbs 22740-56
Lacný základ
Príkon: 160 W | Objem: 3,5 l | Teplotné stupne: 3 | Hmotnosť: 2,4 kg
- Nízka cena
- Objem pre štyri osoby
- Nízka hmotnosť
- Vyberateľný kastról
- Bez automatických funkcií
- Nižší príkon
Pomalý hrniec Russell Hobbs 22740-56 patrí k základným modelom a pri svojom objeme je určený na varenie pre štvorčlennú rodinu. Pomocou troch nastavení teploty (vysoká, nízka a ohrievanie) pripravíte jedlo bez zbytočnej námahy.
Praktickým doplnkom hrnca je vyberateľný kastról, v ktorom pohodlne orestujete mäso na plynovom alebo elektrickom sporáku. S pomocou priehľadnej, sklenenej pokrievky, budete mať jedlo vždy pod kontrolou. Bezpečnosť používania zvyšujú plastové rúčky, ktoré bránia popáleniu.
O chode hrnca informuje svetelná kontrolka. Základňa z nerezovej ocele je zárukou dlhej životnosti. Súčasťou balenia pomalého hrnca Russell Hobbs 22740-56 je zbierka receptov, ktorá slúži ako inšpirácia.
Najpredávanejšie pomalé hrnce podľa Heureky
Ako vybrať pomalý hrniec
Na trhu sa nachádza viacero pomalých hrncov, v rôznych cenových kategóriach. Výber konkrétneho modelu závisí na požiadavkách každého, kto takýto spotrebič kupuje. Na začiatku je dôležité poznať výhody varenia v pomalom hrnci. Následne je dobré zamerať sa na príkon, objem a jednoduchosť používania hrnca.
Aké výhody má varenie v pomalom hrnci?
Základnou podstatou pomalého hrnca je príprava jedla pri nízkej teplote, ktorá trvá dlhší čas. Aj keď nie je pomalý hrniec vhodný na varenie každého pokrmu, v mnohých prípadoch ponúka niekoľko výhod.
- pri pomalej príprave si jedlo zachováva oveľa viac chuti
- tvrdšie druhy mäsa majú dostatok času zmäknúť (ideálne na divinu)
- do hrnca obyčajne dáte ingrediencie naraz, takže príprava je jednoduchá
- jedlo v hrnci sa nepripáli
- pomalý hrniec spotrebuje menej elektrickej energie ako elektrická trúba
- pri príprave jedla nedochádza k prehrievaniu kuchyne
- s pomalým hrncom pripravíte jedlo tak, že bude hotové, keď prídete domov
- po príprave jedla stačí, namiesto mnohého riadu, vyčistiť nádobu hrnca
Príkon
Príkon pomalého hrnca priamo súvisí s dĺžkou prípravy jedla. Čím vyšší je príkon, tým rýchlejšie bude pokrm hotový. Pomalý hrniec by mal mať príkon okolo 200 W. Dôležité je tiež myslieť na objem nádoby. Modely s väčšou nádobou majú vyšší príkon, keďže ich zahriatie potrebuje viac energie.
Do úvahy treba samozrejme brať aj na to, že príliš vysoký príkon znamená zbytočne spotrebovanú energiu a tým aj vyššie náklady na prevádzku. Preto by ste mali voliť model s primeraným pomerom objemu (taký, ktorý reálne využijete) a príkonu.
Objem
Od objemu pomalého hrnca závisí počet porcií, ktoré sa v ňom dajú pripraviť. Ak hľadáte model pre domáce použitie, ideálnou voľbou je pre vás objem okolo 3,5 l, s ktorým sa dajú pripraviť približne štyri porcie. Väčšie hrnce sú určené na prípravu jedla pre väčšie skupiny.
Jednoduchosť používania
Samotné používanie pomalého hrnca je v podstate veľmi jednoduché. Do hrnca dáte ingrediencie, zapojíte ho do elektrickej zásuvky a jedlo sa bude niekoľko hodín pripravovať. Niektoré pomalé hrnce majú navyše niekoľko funkcií, ktoré dokážu prípravu jedla ešte viac zjednodušiť. K tým najbežnejším patria:
- časovač (nastavíte si dobu varenia)
- displej (zobrazí všetky nastavenia a zostávajúci čas)
- automatické vypnutie a udržiavanie teploty (vhodné na varenie počas neprítomnosti)
- nastavenie teploty (zvolíte si intenzitu varenia)
Diskusia u článku