Chcete si vychutnávať šťavnaté steaky alebo chrumkavé, krehké rebrá z grilu? Pečené kuriatko či jahňací chrbát z rúry? Voňavé klobásy alebo šunku z domácej udiarne? Kto by nechcel. Ale docieliť dokonalý výsledok nie je až tak ľahké. Jedným zo spoločných menovateľov úspechu je však rozhodne teplomer na mäso. Bez neho docielite dokonalosť len ťažko. Ako teda správny vybrať teplomer? Jedným z našich favoritov je bezdrôtový teplomer na mäso TESLA Cook BBQ100.
Presný digitálny potravinársky teplomer s funkciou zamknutia a širokým meracím rozsahom. Teplomer na pečenie mäsa.
Parádny smart vpichový teplomer do mäsa pre fajnšmekrov. Univerzálne použitie, ovládanie cez aplikáciu.
Dostupný a pritom dobre vybavený digitálny drôtový teplomer na pečenie aj grilovanie. Odolnosť do 300 °C.
Najlepšie teplomery na mäso
ThermoPro TP01H – Profesionálny digitálny teplomer s rýchlym meraním
Použitie: Teplomer do mäsa | Typ: Digitálny | Bezdrôtový: Áno | Rozsah teplôt: -50°C (vnútorná), 300°C (vonkajšia) | Približná cena: 8,90 €
- Vysoká presnosť merania (0,5°C)
- Rýchle meranie (4-6 sekúnd)
- Funkcia zamknutia displeja
- Magnetické uchytenie
- Podsvietený displej
- Vyžaduje výmenu batérie
- Len jedna sonda
ThermoPro TP01H je profesionálny digitálny potravinársky teplomer, ktorý je dokonalým pomocníkom pre prípravu perfektných pokrmov. Meria v rozsahu od -50 do 300°C s presnosťou 0,5°C, pričom výsledok zobrazí na podsvietenom displeji v priebehu niekoľkých sekúnd.
Dlhá 13,46 cm sonda zaisťuje bezpečnú vzdialenosť od horúcich povrchov, zatiaľ čo funkcia zámku umožňuje bezpečné odčítanie nameranej hodnoty. Teplomer na mäso vyrobený z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele a plastu je odolný a spoľahlivý, o jeho prevádzku sa stará jedna batéria typu CR2032.
Zariadenie je vybavené praktickým magnetom na zadnej strane a závesným háčikom, takže ho môžete jednoducho umiestniť na chladničku alebo gril. S voliteľnými jednotkami °C/°F a rýchlym meraním za 4–6 sekúnd je tento teplomer do mäsa ideálnou voľbou pre domácich aj profesionálnych kuchárov.
TESLA Cook BBQ100 – Smart teplomer na mäso
Použitie: Gril, udiareň, rúra | Typ: Vpichový, digitálny, smart | Bezdrôtový: Áno | Rozsah teplôt: 0–300 °C | Približná cena: 76,90 €
- Smart bezdrôtové prevedenie
- Aplikácia s rôznymi možnosťami
- Dosah až 50 metrov
- Štýlové spracovanie sondy aj puzdra
- Odolnosť až do 300°C
- Univerzálne použitie
- Nabíjateľný akumulátor (USB nabíjanie)
- Vyššia cena
Pre náročnejších „gril mastrov“, ale aj milovníkov pečenia či údenia alebo varenia rôznych dobrôt, pri ktorých je potrebné sledovať presnú teplotu, tu máme tip na veľmi špeciálny teplomer. Vznikol v dielni legendárnej českej značky Tesla a môže sa pochváliť parádnym štýlovým dizajnom, ale aj multifunkčnosťou, skvelou vybavenosťou a mimoriadnou odolnosťou.
Teplomer do mäsa Tesla Cook BBQ100 je bezdrôtová vpichová teplotná sonda. Samotná sonda je vyrobená z ušľachtilej nerezovej ocele s žiaruvzdornou plastovou koncovkou. Kvalitné spracovanie a odolné materiály zabezpečia dostatočnú ochranu vnútornej elektroniky až do 300°C, čo je jednoznačne nadštandardná hodnota. Sondu tak môžete použiť na akokoľvek grile, v rúre, udine, pri varení napríklad domácej šunky alebo kdekoľvek inde.
Digitálne bezdrôtové prevedenie zabezpečuje maximálnu presnosť, ale aj komfort merania. Sonda komunikuje cez Bluetooth s dosahom až 50 m s mobilnou aplikáciou v slovenčine. Tá informuje o aktuálnej teplote a upozorní vás na dosiahnutie cieľovej teploty. Navyše ponúka rôzne prednastavené odporúčania.
Sonda vydrží na nabití až 36 hodín a dobíja sa len 5 minút. Ako nabíjacia stanica slúži veľmi štýlové puzdro v drevenom dekore v tvare ryby.
ThermoPro TP16 – Digitálna sonda na pečenie aj varenie
Použitie: Grilovanie, pečenie, varenie | Typ: Zapichovacia sonda s káblom | Bezdrôtový: nie | Rozsah teplôt: 0–300°C | Približná cena: 19,90 €
- Kvalitné spracovanie
- Rozsah teplôt 0 až 300°C
- Na pečenie, varenie i grilovanie
- Menej intuitívne ovládanie
- Tužkové batérie
- Drôtové prepojenie
Ak hľadáte kvalitný a presný digitálny teplomer na mäso so širokou škálou možností použitia a pritom za rozumnú cenu, potom by vás určite mohol zaujať model Thermo Pro TP16. Ide o moderný digitálny teplomer tvorený 165 mm dlhou odolnou vpichovou nerezovou sondou a riadiacou jednotkou. Sonda je s jednotkou prepojená kovovým káblom o pomerne štedrej, dostatočnej dĺžke 100 cm.
Riadiaca jednotka má vzadu stojanček alebo aj magnet na pripevnenie napr. na rúru. Ovláda sa pomocou troch tlačidiel na hornej časti a dvoch na zadnej časti, kde je aj prepínač medzi jednotkami Celzia a Fahrenheita. Teplomer má prednastavené teploty pre rôzne druhy mäsa a má aj časovač. Ovládanie nie je úplne intuitívne, ale dá sa rýchlo osvojiť. Okrem možnosti nastavenia teploty a času a sledovania aktuálnej teploty poteší aj vysoký rozsah teplôt od 0 do 300°C. Ide teda o veľmi odolnú sondu.
Teplomer je vhodný do kuchyne na pečenie a varenie, ale samozrejme nájde uplatnenie aj pri grile. Dá sa použiť na mäso aj zeleninu či iné suroviny. Presnosť merania je na 1°C. Napájanie je batériové – na jeden tužkový článok AAA. Za danú cenu ide o výborne vybavený kúsok vhodný aj pre náročnejšie použitie.
Lamart LT5022 BBQ – Klasický grilovací teplomer z nehrdzavejúcej ocele
Použitie: Teplomer na grilovanie | Typ: Mechanický | Bezdrôtový: Nie | Rozsah teplôt: 0°C (vnútorná), 120°C (vonkajšia) | Približná cena: 5,5 €
- Odolná nerezová konštrukcia
- Dvojitá teplotná stupnica (°C/°F)
- Nepotrebuje batérie
- Jednoduché použitie
- Nadčasový dizajn
- Pomalší reakčný čas
- Obmedzená presnosť merania
Lamart LT5022 teplomer na mäso na gril je robustné, mechanické zariadenie špeciálne navrhnuté pre grilovanie a BBQ. Nerezová oceľ sondy a sklený ciferník v hliníkovom ráme zabezpečujú odolnosť a spoľahlivú prevádzku. Elegantná strieborno-čierna farebná kombinácia nie je len praktická, ale dodáva zariadeniu aj štýlový vzhľad.
Špecialitou teplomera je dvojitá stupnica v Celziovi aj Fahrenheitovi, ktorá uľahčuje sledovanie medzinárodných receptov. 12-centimetrová dĺžka je ideálna pre väčšinu grilovacích úloh, umožňujúca presné meranie teploty aj pri väčších kusoch mäsa. Výhodou analógového displeja je, že nepotrebuje batérie ani elektroniku, takže spoľahlivo funguje za akýchkoľvek podmienok.
Porovnanie TOP teplomery na mäso
ThermoPro TP01H | TESLA Cook BBQ100 | ThermoPro TP16 | Lamart LT5022 BBQ | Cattara Fork – Teplomer na grilovanie | |
---|---|---|---|---|---|
|
|
|
|
| |
Použitie | Teplomer do mäsa | Gril, udiareň, rúra | Grilovanie, pečenie, varenie | Teplomer na grilovanie | Teplomer na grilovanie |
Typ | Digitálny | Vpichový, digitálny, smart | Zapichovacia sonda s káblom | Mechanický | Digitálny |
Bezdrôtový | Áno | Áno | nie | Nie | Áno |
Rozsah teplôt | -50°C (vnútorná), 300°C (vonkajšia) | 0–300 °C | 0–300°C | 0°C (vnútorná), 120°C (vonkajšia) | 0°C (vnútorná), 300°C (vonkajšia) |
Približná cena | 8,90 € | 76,90 € | 19,90 € | 5,5 € | 12,40 € |
Aktuálna cena | Aktuálna cena | Aktuálna cena | Aktuálna cena | Aktuálna cena |
Najpredávanejšie teplomery na mäso podľa Heureka.sk
Ako vybrať teplomer na mäso?
Upiecť, vyudiť, uvariť alebo napríklad aj vysmažiť perfektné mäso vyžaduje umenie, skúsenosti, starostlivosť i správne vybavenie. Každý recept a každá úprava má svoje požiadavky. Pri niektorých prípravách je pritom veľmi dôležité dosiahnuť konkrétnu teplotu. Odhad podľa času alebo len tak od oka môže niekedy stačiť, v mnohých prípadoch však zlyháva.
Ak chcete hovädzí steak medium rare, hovädzí burger medium s krásne vláčnym stredom alebo napríklad bravčovú panenku, ktorá bude vo vnútri šťavnatá a jemne ružová – v týchto a mnohých prípadoch je odhadovanie veľké riziko. Oveľa presnejší prehľad o stave pripravovaného mäsa vám poskytne teplomer na mäso. Ten by mal byť súčasťou vybavenia každého kuchára či kuchárky a každého milovníka grilovania či údenia.
Zarezať, alebo pichnúť?
Teplomery do mäsa typicky tvoria vpichová ihla, pomocou ktorej sa meria teplota v jadre mäsa či pri kosti. Jedine táto „stredová“ teplota vypovedá o stave prepekania mäsa. Existujú rôzne teplomery na maso merajúce povrchovú teplotu – vrátane digitálnych infračervených teplomerov. Pre prípravu mäsa na presne stanovený stupeň prepekania sú však nevhodné. Povrchová teplota má malú vypovedaciu hodnotu. Takéto potravinárske teplomery je možné použiť na iné účely. Napr. na kontrolu teploty v peci či rúre a pod.
Ponúka sa však otázka, či vpich nemôže mäsu ublížiť. Pri príprave steaku či mnohých iných druhov mäsa a receptov je dôležité snažiť sa nenarušiť ich štruktúru. Preto sa do nich nesmie pichať vidličkou ani pri obracaní a pod. Pri narušení povrchu môže z mäsa odtiecť časť šťavy, čo nie je žiaduce.
Použitie teplomera na mäso gril predstavuje svojím spôsobom „invazívny zásah“ do mäsa. Avšak jediný ďalší spôsob, ako zistiť, či je mäso správne urobené, je rozrezať ho. Na tento účel je nutné odňať mäso z grilu či rúry – teda prerušiť tepelnú úpravu – a narezať ho až k stredu. Odtok šťavy je okamžitý a masívny. Ak mäso nie je hotové, musíme ho vrátiť narezané na gril. Celkovo dochádza k degradácii všetkého snaženia.
Citlivé pichnutie teplomerom na mäso je proti tomu úplne zanedbateľný problém. Niektoré sondy je potom možné nechať v mäse počas celej doby prípravy. Teplomer na pečenie mäsa je teda ako kontrolný nástroj skvelá voľba. Snažte sa však o jediný, presný pich.
Ako na dokonalý hovädzí steak?
Aby vznikol dokonalý hovädzí steak, je potrebné splniť niekoľko podmienok.
- Kvalitné mäso ideálne z mladého býka z dobrého (najlepšie priamo „steakového“) plemena (napr. angus, limousine, wagyu a pod.). Aj z obyčajnejšieho mäsa sa však dá vykúzliť slušný steak, keď dodržíte všetky ostatné zásady. Na steak sa používa najčastejšie sviečková, vysoký roštenec (rib eye), zadná kýta (rump steak), pupek (flank steak), krk (chuck roll), ale aj ďalšie časti zvieraťa najmä zo zadnej a chrbtovej oblasti.
- Starnutie. Podmienkou perfektného steaku je zrelé, alebo staré mäso. Spoznáte ho podľa farby. Tá je skôr už do hneda než sýto červená ako pri čerstvých mäsách. Keď do mäsa ďobnete, nepruží, ale poddá sa a dulok v ňom chvíľu zostáva. Ak nemá byť steak ako podošva alebo žuvačka, mäso musí byť dobre zrelé.
- Správna hrúbka mäsa je tiež veľmi dôležitá. Tenší kus mäsa je rez alebo filet. Steak musí byť hrubý (cca 2,5 až 3 cm) a rovnomerne ukrojený.
- Rozpálený gril. Mäso nejaký čas pred prípravou vyberieme z chladničky, aby trochu „oteplalo“. Či už budeme steak robiť na panvici, grile alebo kdekoľvek inde, je potrebné, aby plocha bola poriadne rozpálená. Len tak sa steak správne zatiahne. Vytvorí sa pevná kôrka na povrchu a všetky šťavy sa stiahnu do stredu.
- Správna teplota. Steaky sa pripravujú na určitý presný stupeň prepečenia (viď nižšie). Dĺžka prípravy a teplota vo vnútri steaku sú teda zásadné. Presnú predstavu o stave prepečenia vám dá jedine kvalitný a presný vpichový teplomer do mäsa.
Použitie potravinárskeho teplomeru pri príprave hovädzích steakov?
Hovädzie mäso je špecifické tým, že sa dá (na rozdiel od napr. bravčového či hydiny) pripravovať na celú škálu stupňov prepečenia. Stav prepečenia je možné kontrolovať práve teplomerom na mäso.
Niektoré analógové teplomery na mäso majú vyznačené (obvykle obrázky či farbami) teplotné zóny pre určité druhy mäsa. Ale tie sú iba čisto orientačné. Pri pokročilejších digitálnych modeloch, najmä tých, ktoré je možné bezdrôtovo prepojiť s mobilnými aplikáciami, je často možné nájsť oveľa presnejšie a jemnejšie odstupňovanie pre rôzne druhy mias a stupne prípravy hovädzích steakov. Môžete tak jednoducho nastaviť cieľovú teplotu. Pokročilé teplomery na pečenie mäsa môžu na dosiahnutie cieľovej teploty upozorniť napr. notifikáciou do mobilu alebo zvukovým signálom a pod.
Teploty a stupne prepečenia
Aké sú teda možnosti prepečenia steakov? Odvážni fajnšmekri si pochutnajú na raw mäse, teda mäse bez tepelnej úpravy. Príkladom je napríklad tatarák. Hneď potom nasleduje stupeň blue rare. Ide o úplne minimálnu úpravu. Mäso vo vnútri nesmie prekročiť teplotu 50 °C.
Ďalšie v poradí sú tri zrejme najznámejšie a najobľúbenejšie varianty prepečenia. V rare úprave zostáva steak vo vnútri červený, akoby surový. Teplota je len mierne nad 50 °C. Pri medium rare červená mierne zosvetlí. Správna teplota je okolo 56 °C. Všetkými milované medium sa pohybuje v teplotnom rozmedzí 56 až cca 62 °C. Potom nasleduje medium well – stále pekne ružový, ale už „bezpečný“ steak, ktorý osloví aj menej zanietených a skúsených záujemcov.
Od cca 65 do 70 °C už hovoríme o prepečenom steaku – teda well done. Táto úprava sa skôr hodí napr. pre tenšie steaky (okolo 1-2 cm) a mäso priemernej akosti. Všeobecne ale nie je príliš odporúčaná (zvlášť pri kvalitných miasach je to škoda). Well done steak už nie je príliš šťavnatý a je menej krehký.
Ako použiť teplomer do mäsa pri príprave bravčového?
Pri príprave bravčového mäsa sa nám môže vpichový teplomer tiež zísť. Bravčové sa nepripravuje medium, nieto rare. Dôvodom je vysoká rizikovosť nedostatočne tepelne opracovaného bravčového mäsa. Napriek tomu napr. pečenej panenke pristane úprava ala medium well. Teda tak, že zostane vo vnútri pekne ružová. Vnútorná teplota na konci tepelnej úpravy by mala byť cca 66 °C. Úplne bezpečná vnútorná teplota je však až 70 °C a viac.
Naopak pre dokonale krehké dusené (bravčové aj hovädzie) mäso sa odporúča vnútorná teplota 85 °C. Vtedy už je mäso pripravené, aby sa pekne rozpadalo. Vpichový teplomer na mäso teda môžete využiť aj pri príprave veľkých kusov dusených mias – trebárs aj pri varení klasickej sviečkovej na smotane. A čo taká fašírka? Pri nej môže byť niekedy odhad správneho stavu prepečenia vo vnútri celkom oriešok. Kuchynský teplomer vám však situáciu ľahko odhalí, bez toho aby ste museli fašírku vyberať z rúry a krájať.
Ak teplomer na mäso ukáže 80–85 °C vo vnútri mäsa, je fašírka úplne hotová. Už pri 75 °C však môžete vypnúť rúru a nechať fašírku dôjsť. Prípadne zapnúť horný gril, aby ste dopiekli kôrku.
Aká je ideálna teplota hydinového mäsa?
Pre hydinové mäso platí to isté čo pre bravčové, ale v ešte radikálnejšej miere. Nič ako medium tu neexistuje. Kuracie musí byť vždy perfektne hotové. Adekvátna vnútorná teplota – či už pečiete steaky, rolády alebo celé kurčatá je min. 75 °C. Nad cca 78 °C už sa ale mäso zbytočne vysušuje a tvrdne. Minimálna bezpečná teplota je cca 72 °C.
Ďalšie možnosti použitia teplomera na mäso
Vpichový teplomer na mäso poslúži pri príprave rôznych druhov mäsa všelijakými tepelnými úpravami. Použiť ho možno aj napr. na ryby. U tých je cieľová teplota typicky nižšia – iba cca 50 až 58°C (podľa druhu ryby a požadovaného výsledku). Teplomer však môžete využiť, aj keď pečiete napríklad celé zemiaky, bataty alebo inú veľkú zeleninu. V prípade hľúz by vnútorná teplota mala dosiahnuť aspoň 90 °C.
Teplomer do udiarne – ako ho vybrať a používať?
Pri údení je správna teplota úplným základom a podmienkou úspechu. Pomocou teplomera do mäsa možno v udiarni kontrolovať teplotu prostredia. Teplomery na mäso do udiarne však majú typicky tiež vpichovú sondu, ktorá odhalí aj teplotu priamo vo vnútri mäsa.
Nevýhodou zabudovaných teplomerov môže byť to, že teplota vzduchu sa na rôznych miestach udiarne môže líšiť. Cirkulácia vzduchu a tepla tu nie je typicky tak rovnomerná ako v rúre či grile. Samostatný teplomer do udiarne môžete dať priamo k mäsu alebo ho doň vpichnúť. Pokročilé teplomery zvládajú merať súčasne okolitú teplotu aj vnútornú teplotu mäsa.
Pre použitie v udiarni však odporúčame zaobstarať vpichový teplomer, ku ktorému je k dispozícii bezdrôtová sonda na mäso. Bezdrôtový teplomer na mäsp do udiarne predstavuje najpohodlnejšiu voľbu. Aj drôtovú verziu je možné použiť – stačí drôt pretiahnuť komínkom udiarne. Udiareň tak kvôli kontrole teploty nebudete musieť otvárať. Teplomer v nej necháte položený či zapichnutý v mäse a hodnoty sledujete na externom displeji.
Analógové teplomery do mäsa
Prvou a takpovediac vývojovo staršou variantou vpichových teplomerov predstavuje analógový teplomer na mäso. Typicky ho tvorí kruhová stupnica (ciferník) s ručičkou ukazujúcou aktuálnu teplotu. U väčšiny modelov sú zobrazené aj zóny vhodnej teploty (viď vyššie).
Tieto teplomery sú obvykle bimetalové (využívajú rozťažnosť kovov) a mávajú rôzny rozsah. Typicky merajú predovšetkým medzi cca 40 až 120 °C. Pre prípravu mäsa pritom obvykle stačia teploty medzi cca 45° až 90 °C. Teplomer na mäso s väčším rozsahom je však možné použiť aj na iné účely než na mäso.
Analógové teplomery do mäsa potešia tým, že sú mimoriadne jednoduché, nepotrebujú batérie – a navyše sú veľmi lacné. Najväčší výber nájdete do cca 10 €. Nevýhodou je nie vždy obzvlášť vysoká presnosť. Rozlíšenie stupnice je max. na jednotky stupňov a odchýlka môže byť pomerne citeľná. Pri presnej príprave napr. steakov to môže byť problém.
Analógové teplomery na pečenie mäsa bývajú tiež pomerne pomalé. Nejakú dobu trvá, kým teplomer hodnotu nameria. V prípade príprav, keď ide o sekundy či desiatky sekúnd, teda nemusia stíhať. Napriek tomu sú analógové teplomery stále obľúbené a pre bežné, nie príliš náročné použitie aj dostačujúce.
Digitálny teplomer do mäsa
Zatiaľ čo analógové modely sú si väčšinou podobné, digitálny teplomer na mäso môže mať rôzne podoby. Princíp je však podobný. Základom je sonda v podobe kovovej ihly. Rozdiely sú potom v podobe a spracovaní ovládacieho panelu. A tiež v možnostiach a funkciách, ktoré teplomer ponúka.
Teplomery s integrovanou sondou
Základnú a v priemere najlacnejšiu variantu predstavujú teplomery, ktoré majú sondu pevne pripojenú k ovládaciemu panelu s displejom. Ide teda o priamu alternatívu analógových modelov. Nevýhodou je, že nie vždy je panel dostatočne odolný, aby zniesol teploty vo vnútri grilu či rúry.
Teplomery na maso sa teda používajú na kontrolu teploty po vybratí mäsa a nenechávajú sa dlhodobo v mäse pri pečení na sústavné sledovanie cieľovej teploty. Samozrejme existujú aj odolnejšie, celokovové modely, ktoré aj takéto použitie zvládnu. Bývajú však drahšie. Najlacnejšie digitálne modely naopak zaobstaráte od cca 15 €. Presnosť aj odolnosť však môže byť nevalná.
Samostatná alebo bezdrôtová sonda na mäso
Teplomery na mäso môžu mať aj oddelenú sondu. Sonda je v tomto prípade len ihlica, ktorá je drôtom prepojená s hlavným panelom. Vďaka tomu je možné ponechať sondu v mäse počas celej doby prípravy a v reálnom čase sledovať postup teploty na paneli mimo gril či rúru alebo udiareň.
Najmä digitálny teplomer do udiarne potom môže mať možnosť pripojenia aj viacerých sond. Môžete tak merať teplotu v rôznych častiach udiarne alebo vo viacerých kusoch mäsa naraz.
Bezdrôtové teplomery a sondy do mäsa
Samostatnou kapitolou sú potom moderné bezdrôtové sondy do mäsa. Tie môžu byť prepojené s riadiacim panelom alebo aj s aplikáciou v mobile prostredníctvom Bluetooth (dosah 10 až 50 m) alebo Wi-Fi pripojenia (neobmedzený dosah). Ide o veľmi pohodlné riešenie.
Bezdrôtový teplomer do udiarne, grilu či rúry umožní diaľkovú kontrolu. Typicky ponúkne aj viac funkcií a možností či nastavení. Nevýhodou je však vyššia cena. Kvalitné modely kúpite skôr od 20 € vyššie.
Dôležité parametre teplomerov do mäsa
Čo by ste mali sledovať pri zaobstarávaní kvalitného teplomeru do mäsa?
Rozsah teplôt
Od koľkých do koľkých stupňov je teplomer schopný namerať správne hodnoty? Ak budete teplomer používať výhradne na mäso alebo do údiarne, stačí vám plne rozsah cca 40 až max. 100 °C. Menší rozsah môže najmä u lacnejších a analógových teplomerov svedčiť v prospech lepšieho rozlíšenia a presnosti v danej zóne.
Teplomery na mäso často ponúkajú aj oveľa väčší rozsah. Niekedy aj – 40 °C až 200 °C i viac. Tie už využijete aj univerzálnejšie. Na kontrolu teploty v rúre, grile. Môžu slúžiť ako teplomer na varenie, do chladničky či mrazničky, na smaženie atď. Rozsah by však nemal byť na úkor presnosti alebo čitateľnosti (u analógových ciferníkov).
Materiálové spracovanie a odolnosť
Na spracovanie samotnej sondy (ihlice) sa využíva nehrdzavejúca oceľ. Zďaleka nie všetky teplomery sú však určené pre extrémne teploty nad napr. 100 °C alebo pod bodom mrazu. Záleží na konkrétnom type a materiáli panelu – ak nejde o externý panel.
Dôležité je teda zaujímať sa o maximálne a minimálne prevádzkové teploty. Od toho sa bude rovnako odvíjať, akým spôsobom môžete teplomer použiť. Či môže napr. zostať v mäse pri pečení. Pozornosť by ste mali venovať aj vodeodolnosti.
Presnosť a odchýlka merania
Pri pečení, údení ani iných tepelných úpravách obvykle nehrajú rolu desatiny stupňov. Presnosť a schopnosť teplomera čo najrýchlejšie a najvalidnejšie podávať informácie o aktuálnej, reálnej teplote je však samozrejme zásadná. U lacných – digitálnych i analógových – teplomerov nemusí byť presnosť, žiaľ, úplnou samozrejmosťou.
Ak budete chcieť teplomer používať častejšie a pre náročnejšie úlohy a neuspokojíte sa s orientačnými výsledkami, oplatí sa poobzerať po kvalitnom modeli a možno si aj priplatiť.
Funkčné vybavenie
Analógové a základné digitálne teplomery na mäso spravidla nemávajú funkcie navyše. Jednoducho len zmerajú vnútornú teplotu mäsa. U niektorých modelov sa však môžete stretnúť aj s poněkud pokročilejšími možnosťami. Týka sa to najmä drahších digitálnych teplomerov a najviac potom bezdrôtových modelov riadených cez aplikáciu.
V aplikácii býva k dispozícii presný a komplexný prehľad doporučených teplotných zón pre rôzne druhy mäsa, príprav aj konkrétne recepty. Je možné nastaviť cieľovú teplotu a pri jej dosiahnutí vás aplikácia upozorní. Možností býva aj viac. Ďalšou častou funkciou je sledovanie ako vnútornej teploty mäsa, tak aj vonkajšej (v rúre, grile, udiarni) teploty okolia.
Ako sa dajú ešte využiť teplomery do mäsa?
Teplomery do mäsa môžu mať aj množstvo ďalších možností využitia. Veľmi závisí na spracovaní, odolnosti a tiež teplotnom rozsahu. Pomocou týchto teplomerov môžete merať napríklad aj teplotu v rúre či grile. Ba aj v chladničke alebo mrazničke. Môžete tiež merať vnútornú či povrchovú teplotu iných než mäsitých pokrmov – napríklad pečiva a koláčov.
Potravinárske teplomery možno využiť aj pri varení. Typickým príkladom je varenie šunky, kedy je potrebné, aby sa teplota vody pohybovala tesne pod hranicou 80°C a neprekračovala ju. Len tak je možné dosiahnuť autentickú chuť šunky. V opačnom prípade získate len kus uvareného mäsa. Je však dôležité používať teplomer vždy v súlade s návodom na použitie.
Niektoré teplomery na pečenie mäsa nemusia byť vodotesné, a najmä ak obsahujú elektroniku (bezdrôtové a digitálne modely), môže ich voda poškodiť. Iné nie sú odolné voči mrazu alebo vysokým teplotám a nemožno ich nechávať v grile či rúre – teplota sa skontroluje po vybratí mäsa.
Diskusia u článku