Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.sk » Recenzie » Ostatné recenzie

Recenzia teplovzdušnej fritézy AERIUM CrispWave FA300 DUAL ZONE

AERIUM CrispWave FA300 DUAL ZONE

Keď som prvýkrát vybalil duálnu teplovzdušnú fritézu Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE, prekvapila ma jej veľkosť. Na kuchynskej linke zaberá miesto približne ako väčšia mikrovlnná rúra, čoskoro som všal pochopil, prečo je to tak. Dva samostatné koše ponúkajú niečo, čo bežné fritézy nedokážu – možnosť pripravovať dve jedlá naraz, pričom každé má svoje vlastné nastavenie času a teploty.

Hodnotenie Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE

8

Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE si našla v mojej kuchyni svoje stále miesto. Áno, má svoje drobné nedostatky – napríklad lesklý povrch alebo nutnosť častejšieho premiešavania niektorých pokrmov. No možnosť pripraviť hlavné jedlo aj prílohu naraz, pričom každé má vlastné nastavenie, všetko toto vyvažuje. Je to ideálny pomocník pre väčšiu rodinu alebo pre tých, ktorí radi experimentujú v kuchyni a ocenia všestrannosť tohto spotrebiča.

Obsah balenia
8
Konštrukcia a dizajn
7
Funkcie a ovládanie
9
Výkon a rýchlosť varenia
8
Skúsenosti s používaním
8
Klady
  • Intuitívne ovládanie
  • Jednoduché čistenie
  • Kvalitná príprava mäsa
  • Praktický odkvapkávací systém
  • Možnosť súčasnej prípravy dvoch rôznych pokrmov
Zápory
  • Lesklý povrch náchylný na odtlačky
  • Nutnosť častejšieho premiešavania pokrmov
  • Rošty môžu vypadnúť pri servírovaní
  • Väčšie rozmery spotrebiča

Obsah balenia

Teplovzdušná fritéza Aerium CrispWave FA300 DUAL ZONE je dodávaná s dvoma samostatnými košmi s objemom 4,2 litra a dvoma grilovacími roštami. V balení nechýba ani prehľadný návod na obsluhu, ktorý uľahčuje prvé kroky s prístrojom. Ďalšie špecializované príslušenstvo, ako sú separačné mriežky alebo nadstavce, bohužiaľ chýba.

Praktické skúsenosti v kuchyni

Pred prvým varením je úplne nevyhnutné fritézu “vypiecť”. Nastavte teplotu na 200°C a nechajte prístroj bežať aspoň 10 minút naprázdno. Počas tohto procesu sa uvoľňuje nepríjemný zápach z výrobných zvyškov, ktorý je pomerne intenzívny. Ideálne je tento proces vykonať v čase, keď môžete miestnosť poriadne vyvetrať, prípadne prvé spustenie realizovať na balkóne alebo terase.

Tento proces je normálny pri všetkých nových teplovzdušných fritézach a je dôležitý na odstránenie výrobných zvyškov. Po tomto prvom “vypečení” by už pri bežnom používaní nemal byť cítiť žiadny nepríjemný zápach.

Lesklý povrch vyzerá v kuchyni elegantne, no úprimne, po týždni používania som zistil, že je to tak trochu danajský dar. Každý odtlačok prsta je okamžite viditeľný a ak ste rovnaký perfekcionista ako ja, prichytíte sa, že fritézu neustále leštíte.

Prvý večer som sa pustil do prípravy jelenieho steaku. Nastavil som program podľa odporúčaní na 20 minút a s napätím čakal na výsledok. K môjmu prekvapeniu bol steak perfektne prepečený a šťavnatý. Postupne som zistil, že pre môj obľúbený medium rare stačí čas skrátiť o tri minúty a fritézu predhriať. Počas testovania som vyskúšal rôzne hrúbky mäsa od 1,5 do 3 cm, pričom najlepšie dopadol ten najhrubší kus.

S prípravou domácich hranoliek je to trochu zložitejšie. Pre najlepší výsledok použite múčne zemiaky – pri nákupe hľadajte označenie varný typ C. Tie sa na hranolky hodia najviac, pretože budú zvonku chrumkavé a vo vnútri pekne mäkké. Pre dokonalý výsledok odporúčam nakrájané hranolky najskôr na 30 minút namočiť do studenej vody, následne dôkladne osušiť a ľahko potrieť olejom.

Niektorí kuchári odporúčajú aj krátke predvarenie (3–4 minúty) v osolenej vode. Aj s touto prípravou je potrebné počas fritovania hranolky pravidelne pretrepať, aby boli rovnomerne prepečené. Pre bežné použitie sú, samozrejme, jednoduchšie predpečené hranolky, ktoré dosiahnu skvelé výsledky už za 20 minút.

Všestrannosť prípravy

Príjemne ma prekvapilo, aký všestranný tento pomocník je. Okrem klasických smažených pokrmov zvláda skvele aj pečivo – rozpečené bagety sú chrumkavé presne tak, ako by mali byť. Kuracie krídelká sa vďaka špeciálnemu roštu pripravia do chrumkava a prebytočný tuk elegantne odkvapká. Počas testovania som vyskúšal aj karfiol, brokolicu a cuketu – všetko dopadlo na jednotku.

Ovládanie a funkcie

Ovládanie teplovzdušnej fritézy Aerium CrispWave FA300 dual zone je prekvapivo jednoduché. Osem prednastavených programov pokryje väčšinu bežných jedál – od hranoliek cez steaky až po prípravu sušeného ovocia. Pri skúsenostiach so sušením ovocia a zeleniny môžem povedať, že sušenie v jednej vrstve na ploche koša je dosť obmedzujúce. Bežná sušička potravín má zvyčajne 5–8 poschodí a oveľa väčšiu plochu na každom z nich.

Vnútorné osvetlenie fritézy sa automaticky aktivuje na 20 sekúnd, no musím priznať, že spočiatku mi pripadalo trochu slabé. Časom som si zvykol, ale aj tak radšej kôš vysuniem a poriadne sa pozriem.

AERIUM CrispWave FA300 DUAL ZONE

Príjemným prekvapením je funkcia pamäte, ktorá pri náhodnom výpadku prúdu alebo krátkom odpojení uchová nastavenia až na dve hodiny. Táto funkcia sa mi osvedčila, keď som potreboval fritézu na chvíľu presunúť. Vďaka dostatočnému výkonu môžete používať obe zóny naraz bez toho, aby sa navzájom ovplyvňovali. Príprava jedla je tak rýchla a úsporná.

Údržba a každodenné používanie

Čo sa týka údržby, je prekvapivo nenáročná. Po vychladnutí stačí koše a rošty opláchnuť vodou a vyutierať do sucha. Hoci je možné umývať všetky časti v umývačke riadu, úprimne, vôbec to nie je potrebné. Pri servírovaní odporúčam jedlo vyklápať opatrne a rošt si napríklad podržať vareškou, aby nevypadol spolu s pokrmom. Zároveň som si všimol, že ľavý kôš pri testovanom modeli občas trochu haproval pri zasúvaní.

AERIUM CrispWave FA300 DUAL ZONE

Prednastavené programy a ich využitie

Program Nastavenie Praktické skúsenosti
Hranolky 20 minút / 200°C Pre domáce hranolky odporúčam predĺžiť čas na 40 minút s pravidelným pretrepávaním. Pre najlepší výsledok použite zemiaky typu A alebo B, ktoré majú nízky obsah škrobu.
Steak 20 minút / 200°C Na jelení steak (3 cm) a medium rare odporúčam čas skrátiť o 3 minúty a fritézu predhriať.
Ryby 18 minút / 200°C Program je spoľahlivý pre prípravu rôznych druhov rýb, pričom zachováva ich šťavnatosť a prirodzenú chuť.
Krevety 15 minút / 180°C Nižšia teplota je ideálna na jemné morské plody. Program zabezpečí, že krevety sa nevysušia a zachovajú si lahodnú chuť.
Kuracie krídla 15 minút / 200°C Vďaka roštu prebytočný tuk odkvapká a krídla sa pripravujú do chrumkava. Výsledok je lahodný a bez zbytočného tuku.
Torta 15 minút / 140°C Nižšia teplota je vhodná na pečenie torty. Rovnomerne prepečie cesto a výsledok je jemný a vláčny.
Pizza 10 minút / 180°C Krátky čas prípravy stačí vďaka cirkulácii horúceho vzduchu. Program je ideálny na rýchlu prípravu pizze alebo zapekaných pokrmov.
Sušené ovocie 60 minút / 80°C Vzhľadom na obmedzenú plochu košov a nemožnosť vrstvenia nie je fritéza ideálna na pravidelné sušenie väčšieho množstva potravín. Je vhodnejšia skôr na príležitostné sušenie menšieho množstva.

Zdieľajte článok

Ohodnoťte recenziu

Celkové hodnotenie: 4.7 (15 hlasov)

Autor

Odborná redakcia
Odborná redakcia

Testado.sk je recenzný online magazín. Na jednej strane vlastnoručne testujeme vybrané produkty, na strane druhej zhromažďujeme odborné a používateľské recenzie z celého sveta. Našim cieľom je pomôcť vám nájsť tie najlepšie produkty. Viac informácií >>

Podobné články

Diskusia u článku

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pridať komentár