Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.sk » Recenzie » Ostatné recenzie

Recenzia Low Carb Rice Cooker SRM 0671BK (ryžovar)

Ryžovar SRM 0671BK

Ako vášnivá kuchárka som bola nadšená, keď mi prišiel na testovanie ryžovar Sencor SRM 0671BK. Tento šikovný pomocník ma presvedčil, že príprava ryže môže byť nielen jednoduchšia, ale aj zdravšia. Hoci som si myslela, že ryžu viem pripraviť dobre, tá z ryžovaru je oveľa chutnejšia a nadýchanejšia.

Hodnotenie ryžovaru SRM 0671BK

9.3

Ryžovar Sencor SRM 0671BK je podľa mňa kompaktný a zároveň všestranný pomocník do modernej kuchyne. Jeho najväčšou prednosťou je unikátna Low Carb technológia, ktorá dokáže znížiť obsah sacharidov v ryži až o 40%. Túto funkciu ocenia nielen diabetici, ale aj ľudia, ktorí dbajú na zdravú a vyváženú stravu.

Osem prednastavených programov a intuitívne ovládanie prostredníctvom dotykového displeja robia z varenia ryže a prípravy ďalších pokrmov skutočne jednoduchú záležitosť. Hoci je ryžovar deklarovaný pre dve osoby, bez problémov postačí aj pre menšiu rodinu. Vďaka funkcii udržiavania teploty je jedlo pripravené kedykoľvek ho potrebujete.

Dizajn a spracovanie
9
Funkcie a technológie
10
Ovládanie
9
Údržba
9
Farba:čierna
Objem:0,6 l
Hmotnosť:2 300 g
Príkon:350 W
Dĺžka napájacieho kábla:0,95 m
Rozmery výrobku:225 × 225 × 228 mm
Klady
  • Low Carb technológia znižujúca obsah sacharidov
  • 8 programov vrátane pečenia torty
  • Nepriľnavý povrch nádoby na ryžu
  • Funkcia udržiavania teploty až 12 hodín
  • Jednoduchá údržba
Zápory
  • Menší objem vnútornej nádoby
  • Pri Low Carb programe môže byť ryža tvrdšia

Obsah balenia

Po otvorení krabice som samozrejme našla samotný ryžovar SRM 0671BK a k nemu hliníkový vnútorný hrniec s nepriľnavým povrchom (ktorý sa, mimochodom, veľmi ľahko čistí), nerezový naparovací košík na zeleninu, odmerku na ryžu, špeciálnu bielu plastovú špachtľu (stierku), ktorá nepoškodí nepriľnavý povrch a je vhodná na miešanie aj naberanie, a nakoniec aj prehľadný slovenský manuál.

Dizajn a spracovanie – 9/10

Hneď po vybalení ma potešil elegantný čierny dizajn prístroja. S kompaktnými rozmermi 22,5 × 22,5 × 22,8 cm nezabral veľa miesta v kuchyni a po použití som ho ľahko odložila do skrinky. Spracovanie vyzeralo na prvý pohľad kvalitne (čo sa počas celého testovania aj potvrdilo). Pre milovníkov svetlých kuchýň je k dispozícii podobný model pod označením SRM 0670WH.

Displej bol prelepený fóliou aby sa pri preprave a vybaľovaní nepoškodil, je potrebné ju najskôr odstrániť. Na chvíľu ma zmiatla, pretože vyzerala ako skutočný displej, no samozrejme na dotyk nefungovala 🙂 Moja dcéra si asi myslela, že mamička už nezvláda nové technológie, ale rýchlo som na to prišla.

Jedinou drobnosťou na vylepšenie je manipulácia s vnútornou nádobou. Ak ju chcete položiť na stôl bez celého ryžovaru, je trochu náročné ju vybrať, pretože nádoba je v tom momente horúca. Samozrejme, pri použití utierky alebo kuchynskej rukavice to ide, no okraje sú malé a nejaké praktické držadlo by určite nebolo na škodu.

Funkcie ryžovaru SRM 0671BK – 10/10

Najviac ma zaujala technológia “Low Carb”. Ako niekoho, kto sa snaží stravovať zdravo, ma potešilo, že počas varenia dokáže oddeliť prebytočné cukry od škrobu a znížiť obsah sacharidov až o 40%. Chuť ryže pritom zostala rovnako výborná – vlastne, ako som už spomenula, bola ešte lepšia ako pri klasickej príprave.

Počas testovania som vyskúšala všetkých 8 programov:

  • Na sushi mi ryža vyšla príjemne lepkavá.
  • Biela ryža bola vždy nadýchaná a perfektne uvarená.
  • Rýchle varenie by som ocenila najmä v časovej tiesni.
  • Low Carb som využívala najčastejšie.
  • Program na rizoto vytvoril krémovú konzistenciu.
  • Pri hnedej ryži odporúčam pred varením krátko namočiť.
  • Prekvapivo dobre zvládol aj upečenie jednoduchej torty.
  • V pare som pripravovala predovšetkým zeleninu.

Skúsenosti z praxe (z testovania)

Program Sushi

Ryžovar uvaril ideálne lepkavú ryžu s pevnou štruktúrou. Zrnká sa nerozpadávali, výborne držali tvar a sushi sa s nimi ľahko vyrábalo (balilo).

Biela ryža

Pri programe Biela ryža som vždy dosiahla skvelý výsledok – nadýchanú, nepriľnavú ryžu. Basmati ryža bola zrejme najlepšia voľba, no vyskúšala som aj tri ďalšie druhy a dokonca som varila bielu ryžu z varného vrecka. Aj tá bola perfektne uvarená, oveľa lepšie ako pri klasickej príprave.

Ryžovar Senc or biela ryža

Low Carb

Low Carb program sa stal mojím favoritom na bežné dni. Nakoniec som si program mierne upravila – predĺžila som čas varenia, pretože na prvýkrát sa mi ryža zdala o niečo tvrdšia, než sme zvyknutí. Pravdepodobne to však záviselo aj od použitého druhu ryže.

Program Rizoto

Program Rizoto ma príjemne prekvapil, najmä ak máte radi lepivé rizoto a nie suché. Na konci stačilo pridať trochu masla a parmezánu, a rizoto bolo dokonalé. Vyskúšala som aj našu obľúbenú variantu – ryžu s trochou červenej šošovice, ktorá je akousi obdobou indického rizota. Aj táto kombinácia sa uvarila výborne.

Hnedá ryža

Pri hnedej ryži som sa naučila, že celozrnná ryža je naozaj tvrdšia a vyžaduje odlišný program. Keď som ju skúsila pripraviť na programe pre bielu ryžu, výsledok nebol ideálny. Je preto lepšie použiť správny program, prípadne ho predĺžiť, aby mala ryža správnu konzistenciu.

Torta

Program na pečenie torty som využila na prípravu jednoduchého piškótového korpusu. Hlavne nezabudnite dôkladne vymazať nádobu olejom, inak bude problém piškótu dostať von 🙂 Jedinou drobnosťou je, že piškóta má tvar nádoby, takže je mierne vypuklá, čo je pre nás netradičný tvar. Deti si však s týmto detailom ľahko poradili – podstatná bola chuť, a tá bola výborná.

Parný program

Parný program som často využívala na prípravu zemiakov a zeleniny, najmä brokolice a mrkvy. Zelenina zostala chrumkavá a podľa pravidiel zdravého varenia si zachovala oveľa viac vitamínov než pri varení vo vode. Nerezový košík sa výborne čistil a je vhodný aj do umývačky riadu.

Ryžovar sencor zemiaky

Ostatné

Funkcia odloženého štartu mi umožnila naprogramovať varenie presne na čas, ktorý som potrebovala. Často som využívala aj režim Keep Warm, ktorý dokáže udržať jedlo teplé až 12 hodín. Tak dlho som to síce nikdy nepotrebovala, ale táto funkcia sa určite môže hodiť. Hoci je ryžovar SRM 0671BK deklarovaný ako dvojporcový, v praxi vystačí aj pre menšiu rodinu. Pri štvorčlennej rodine s dvoma deťmi to na obed úplne stačí. Keďže varí prakticky sám, nie je problém pripraviť v prípade potreby ďalšiu dávku ryže či zeleniny. A ak sa všetko nezje hneď, vďaka funkcii Keep Warm zostane ryža príjemne teplá.

Pri prvých pokusoch o varenie ryže som pravdepodobne dala o niečo viac vody alebo som ryžu dostatočne neprepláchla. Dvakrát sa mi stalo, že horným výdychovým otvorom približne jednu minútu prskala von ryžová voda. Na kvalite uvarenej ryže to však nič nezmenilo – voda sa dala z vrchnej časti hrnca jednoducho utrieť a ryža bola stále dobre pripravená. Chvíľu mi však trvalo, kým som vychytala správne pomery na varenie.

Ovládanie – 9/10

Dotykový displej som si okamžite obľúbila – je prehľadný a intuitívny. Možno sa na začiatku zdá trochu zložitejší, no s pomocou návodu sa s ním veľmi rýchlo naučíte pracovať. Ak sa počas varenia alebo pri utieraní povrchu displej nechtiac vypne alebo preprogramuje, zmenu je možné jednoducho napraviť. Rovnako je to aj pri otvorení a zatvorení veka počas varenia (ak je to potrebné) – displej zostáva praktický a prispôsobivý.

Veľmi som ocenila praktické rysky na vnútornej nádobe, ktoré označujú odporúčanú hladinu vody na prípravu ryže. Vďaka nim som vždy presne vedela, koľko vody mám pridať.

Údržba – 9/10

Údržba ryžovaru SRM 0671BK je skutočne jednoduchá. Vonkajší povrch stačí utrieť vlhkou handričkou. Vnútorný hrniec s nepriľnavým povrchom sa veľmi ľahko čistí – stačí ho umyť mäkkou hubkou a saponátom, pričom ryža sa naň vôbec nelepí. Rovnako ľahko sa čistí aj nerezový naparovací košík. Všetky oddeliteľné časti som umývala ručne, čo mi zaberalo len pár minút. Skúšala som ich však umývať aj v umývačke riadu a bolo to bez problémov. V návode som však nenašla informáciu, že je to povolené, takže tento postup je na vlastné riziko.

Najviac zašpinené bývalo vždy veko ryžovaru z vnútornej strany. Odporúčam ho utrieť hneď po varení, kým nečistoty zaschnú. Aj tak sa však dá pomerne jednoducho vyčistiť mokrou handričkou alebo mäkkou hubkou na riad. Najviac používaná a špinavá časť veka sa dá vybrať a pohodlne umyť.

Záverečné hodnotenie ryžovaru SRM 0671BK

Po mesačnom testovaní môžem Sencor SRM 0671BK jednoznačne odporučiť. Najviac ma presvedčila výborná chuť pripravenej ryže, zeleniny a zemiakov v pare, a tiež funkcia zníženia obsahu sacharidov. Ryžovar má všestranné využitie, ponúka množstvo funkcií a zvládne dokonca aj jednoduchú tortu. Je ideálny na každodennú prípravu ryže pre menšie rodiny. Oceňujem kvalitné spracovanie a kompaktné rozmery – nejde o veľký kuchynský prístroj, takže sa bez problémov zmestí na kuchynskú linku alebo do skrinky.

Deti si obľúbili ryžovú kašu (mliečnu ryžu), ktorú za normálnych okolností nerada varím, pretože vyžaduje veľa času a neustále miešanie ryže v mlieku. S ryžovarom to však bolo jednoduché. Na programe Biela ryža sme pripravili aj toto obľúbené jedlo. Odporúčam počas varenia ryžu 2–3× premiešať, čím dosiahnete krémovejšiu konzistenciu. Po uvarení som pridala ešte pár lyžíc mlieka a trochu masla – výsledok bol dokonalý.

Zdieľajte článok

Ohodnoťte recenziu

Celkové hodnotenie: 4.5 (11 hlasov)

Autor

Petra Kvapilová
Petra Kvapilová

Petra sa živí online marketingom a písaním mnoho rokov a pevne dúfa, že ani tu sa nestratí a pomôže ľuďom so správnou voľbou. Je trochu marketingový chameleón a nebojí sa púšťať aj do neprebádaných tém zákutí internetu.

Podobné články

Diskusia u článku

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pridať komentár