Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.sk » Nezařazené

Najlepšie whisky – recenzie

Patríte aj vy medzi milovníkov tohto rafinovaného nápoja? Výber skutočne dobrej whisky môže byť trochu náročný. Najmä, ak nie ste veľmi oboznámení s názvami a etiketami na fľaši. Pre nás je jednoznačným víťazom škótska whisky, príjemne nás však prekvapila aj Slovenská a Česká produkcia Nestville Whisky.

Luxusná škótska whisky

Dokonale vyvážená, vyzretá whisky. Sladká chuť s korenistými tónmi.

Extra zadymená whisky

Zadymená škótska whisky so silnou arómou a krásne jemnou chuťou.

Najlepšie Tennessee Whisky

Jemná Tennessee whisky s vanilkovou vôňou a sladkou karamelovou chuťou.

Najlepšie whisky

Ak si myslíte, že je to nápoj pre starcov a kovbojov, určite vám odporúčame prečítať si náš článok. Zistíte, že táto dáma medzi destilátmi dokáže byť nielen naozaj jemná, ale aj príjemne sladká. Najčastejšie sa vyrába z jačmenného sladu. Americký bourbon a tennessee whiskey sa vyrábajú z kukurice. Podobne ako niektoré iné destiláty dozrieva v dubových sudoch.

Recenzia: Balvenie Double Wood 12y – vyvážená chuť škótskej whisky

najlepšie whisky The Balvenie DoubleWood 12 ročná

Zo škótskych whisky je pre nás absolútnym víťazom Balvenie Double Wood 12y. Táto single malt whisky je kombináciou destilátov, ktoré zrejú 12 rokov v dvoch rôznych sudoch. Najprv odpočíva v klasických sudoch po bourbone, potom dozrieva v sudoch po sherry. Výsledkom je dokonale vyvážená plná chuť. Výborná je aj vôňa s citrusmi, medom a škoricou. Balvenie Double Wood je sladká whisky. Má korenistú aj drevitú chuť.

Recenzia: Laphroaig 10y – extra zadymená whiskey

najlepšie whisky Laphroaig 10 ročná

Škótska whisky nám tak chutila, že sme si nemohli vybrať len jednu. Laphroaig 10y je extra dymová whisky s bohatou, intenzívnou chuťou. Spomedzi liehovín, ktoré sme ochutnali, nemala žiadna takú silnú a nezvyčajnú vôňu ako práve tento nápoj. Po prvom privoňaní vás prekvapí veľmi silná dymová vôňa. Pod dominantným dymom cítiť niečo ako morské riasy a slaný morský vzduch. Na druhej strane je chuť jemná a mierne sladká. Cítiť v ňom aj dym, morskú soľ a špecifickú chuť pripomínajúcu dezinfekčný prostriedok. Táto flaša rozhodne stojí za ochutnanie.

Recenzia: Jack Daniel’s No. 7 – klasická whisky

najlepšie whisky JackDaniels

Jednou z najobľúbenejších, ak nie najobľúbenejšou, je nepochybne Tennessee whisky Jack Daniel’s No. 7. Tento destilát je populárny po celom svete už viac ako 150 rokov. Jack sa vyrába rovnakým spôsobom ako bourbon, hlavne z kukurice. Výsledný destilát sa však filtruje cez drevené uhlie. Veľkú úlohu pri výrobe zohráva drevené uhlie, pretože sa tiež necháva dozrievať v sudoch, v ktorých sa páli oheň. Práve dubové sudy dodávajú špecifickú vanilkovú arómu a krásnu tmavú farbu. Jack Daniel’s No. 7 je obľúbený pre svoju jemnú a sladkú chuť.

Recenzia: Jameson – obľúbená írska whisky

najlepšie whisky Jameson

V rámci nášho testovania sme hľadali whisky, ktorá by bola cenovo dostupná, a zároveň taká kvalitná, aby sa dala popíjať celý večer. Podľa nášho názoru to najlepšie dokázal slávny írsky Jameson. Je k dispozícii takmer v každom obchode alebo bare a za veľmi rozumnú cenu. Ide o miešanú whisky = blended, t. j. zmes destilátov z rôznych liehovarov. Keď sme ju testovali, veľmi nás prekvapila jej jemná, takmer kvetinová vôňa. Po prvom dúšku je cítiť pomerne ostrú, korenistú chuť. Napriek svojej výraznej, mierne horkej chuti Jameson chutí veľmi dobre, aj keď si ho dáte čistý.

Recenzia: Nestville Whisky – prvá slovenská whisky

najlepšie whisky Nestville Black & White, Single Barrel 0,7l 40%

Dobrá whisky sa vyrába aj u nás. Nestville je zatiaľ jediná slovenská whisky, ktorá nás však výborne reprezentuje. Prekvapila nás jemnou až hebkou chuťou a je vyrábaná štýlom američkých whiskey, tedy by sa mohlo povedať, že sa jedná o bourbon. Má peknú zlatohnedú farbu a vraj sú v nej aj tóny vanilky. To sme v chuti nerozpoznali, ale nie sme asi takí profesionáli v ochutnávaní whisky. Základom je krištáľovo čistá podtatranská voda, kukurica a proces sedem kolónovej destilácie. Zrenie v sudoch z amerického bieleho duba pak len dotvára jej chuť a vôňu. 

Recenzia: Gold Cock Single Malt 10y 49,2% – česká whisky

najlepšie whisky GOLDCOCK SINGLE MALT 10YO 49,2% 0,7L

Goldcock 10y je česká whisky z lokálneho jačmeňa, ktorá zrela 10 rokov v sudoch z českého duba. Destilovaná v moderných kotloch Arnold Holstein, obsahuje 49,2 % alkoholu, čo symbolizuje rovnobežku prechádzajúcu sídlom firmy Rudolf Jelínek. Vyznačuje sa bohatou vôňou s tónmi sladu, vanilky, karamelu, duba, ovocia a korenia. Chuť je plná, sladká, s drevitou horkosťou a korenistými podtónmi. Záver je dlhý, hrejivý s medovými a citrusovými dotykmi. Goldcock je najstaršia česká whisky, začínajúca v roku 1969, a od roku 2008 patrí do portfólia Rudolf Jelínek. Farba je zlatá s červenými odleskami.

Najpredávanejšie whiskey podľa Heureky

Ako si vybrať whisky

Ponuka whisky je veľmi široká. Okrem slávnej škótskej whisky nájdete aj americkú a japonskú whisky. Nezabudnite na írsku whiskey a bourbon. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako sa tieto typy líšia a ako si vybrať.

Pôvod a výroba whisky

O pôvode whisky sa vedú spory. Všeobecne sa tvrdí, že tento obilný destilát si ako prví vychutnali v Škótsku, ale Íri majú iný názor. Jedno je však isté. Podľa historických textov, v ktorých sa tento nápoj spomína, má whisky v oboch krajinách dlhú tradíciu.
Slovo whiskey pochádza z gaelského slova “uisge”. V starovekých textoch sa často označuje ako živá voda. Práve toto slovné spojenie datuje vznik whisky v Škótsku aj v Írsku do 15. storočia. Je však možné, že prvé liehovary vznikli už skôr.
Jednotlivé druhy sa líšia nielen spôsobom destilácie alebo dĺžkou zrenia, ale predovšetkým druhom obilia použitého na destiláciu. Preto škótska whisky chutí inak ako írska whisky alebo americký bourbon.

whisky

Druhy whiskey

Škótska whisky

Skutočnosť, že Škóti berú svoju whisky vážne, potvrdzuje okrem iného aj existencia zákona o škótskej whisky. Stanovuje, čo musí nápoj urobiť, aby mohol niesť toto označenie. Musí sa destilovať v Škótsku, kde aj dozrieva. Musí zrieť v dubových sudoch minimálne tri roky.

Vyrába sa zo sladového jačmeňa, ale môže obsahovať aj iné obilniny. Prísne sa kontroluje aj obsah alkoholu. Pred plnením do fliaš musí byť obsah whisky najmenej 40 %. Škótsku whisky spoznáte podľa jej typickej dymovej chuti. Je to spôsobené sušením jačmeňa pomocou rašelinového dymu. Najznámejšie škótske whisky sú Bruichladdich, Johnnie Walker a Grant´s whiskey.

Írska whisky

Írska whisky sa tiež vyrába z jačmenného sladu, ale nie je sušená dymom. Do sladu sa pridáva aj surový jačmeň, preto na etikete často nájdete označenie pot-still whisky. Na rozdiel od škótskej whisky sa pravá írska whisky destiluje 3x. Vďaka nedostatočnému vysušeniu dymu má veľmi jemnú chuť. Ak chcete ochutnať írsku whisky, siahnite po tradičnej Bushmills, Jameson whiskey alebo Tullamore Dew.

Americká whisky

Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch sa americká whiskey alebo Bourbon vyrába prevažne z kukurice. Aby mohol byť výsledný destilát označený ako bourbon, musí obsahovať aspoň 51 % kukurice. Vďaka kukurici je americká whisky oveľa sladšia ako európske varianty.

Ďalším špecifickým prvkom sú zuhoľnatené sudy. Vnútro dubových sudov je zuhoľnatené ohňom, čo má za následok jedinečnú dymovú a drevitú chuť. Pre bourbon nie je predpísaná minimálna doba zrenia. Niektoré odrody zrejú len niekoľko mesiacov, zatiaľ čo iné odpočívajú v sudoch celé roky. Najznámejšie americké whisky sú Jim Beam a Jack Daniels.

najlepšie whisky úvodné foto

Slovenská whisky

Možno ste o nej ešte nepočuli, avšak dobrá whisky sa vyrába aj u nás. Nestville Whisky je zatiaľ jediná slovenská whisky, ktorá nás výborne reprezentuje po celom svete. Vzniká v malebnom prostredí obce Hniezdne, iba kúsok od Starej Ľubovne, z krištáľovo čistej podtatranskej vody. Charakteristická je nielen touto unikátnou vodou, ale aj zrením v kvalitných európskych a amerických dubových sudoch.

Nestville Whisky vyniká jemnou až hebkou chuťou, je cítiť po kukurici a má zlatohnedú farbu. Destiluje sa v sedem-kolónovom destilačnom zariadení, čo zaručuje naozaj vysoký stupeň čistoty a kvality výsledného nápoja. O tom, že chutí nielen nám Slovákom, ale získala si fanúšikov aj za oceánom, svedčia rôzne ocenenia. V roku 2021 na prestížnej súťaži International Spirits Challenge získala až dve medaily: Nestville Whisky Blended 40% bronzovú medailu a Nestville Whisky Single Barrel 40% dokonca striebornú.

Single malt alebo blend?

Pri výbere whisky sa stretnete s pojmami single malt alebo blended whisky. Ide o dva rôzne druhy. Single malt alebo jednosladová whisky obsahuje iba destilát z jednej pálenice a konkrétny druh sladu. Tieto whisky bývajú kvalitnejšie a chuťovo rafinovanejšie ako blend. Miešaná blend whisky ukrýva v sebe viac destilátov z rôznych liehovarov. Okrem jačmennej sladovej whisky môže byť pridaný aj destilát z iných obilnín.

Možno sa stretnete aj s pojmom single cask. Vo fľašiach s týmto označením nájdete whisky len z jedného suda. Zvyčajne ide o limitované edície, ktoré sa od ostatných výrobkov jedného výrobcu veľmi líšia chuťou a vôňou. Vybrané single cask destiláty sa niekedy predávajú aj ako investičné whisky.

Ako piť whisky

Zarytí konzumenti by vám pravdepodobne povedali, že whisky by sa mala piť len čistá alebo s trochou vody. Ak chcete oceniť kvalitu nápoja a naplno si vychutnať celú škálu chutí, vyberte si tento spôsob. Na ochutnávanie sú najvhodnejšie menšie poháre v tvare tulipánu. V nich sa vôňa destilátu krásne rozvinie a nestratí sa ako v klasickom pohári na whisky.

Kvapka vody dokáže zázraky. Relatívne vysoký podiel alkoholu nemusí vyhovovať každému. Trochu vody nápoj mierne zriedi a uľahčí jeho pitie. Voda však predovšetkým pomáha lepšie uvoľňovať arómu. Whisky by mala mať izbovú teplotu. Ak dávate prednosť studenému nápoju, ochlaďte whisky pomocou ľadových kamienkov. Ak ich nemáte, použite čo najväčšie kocky ľadu. Tie sa budú topiť pomalšie a whisky nebude taká zriedená.

Najpredávanejšie whiskey podľa Heureky

Zdieľajte článok

Ohodnoťte článok

Celkové hodnotenie: 4.6 (10 hlasov)

Autor

Petra Kvapilová
Petra Kvapilová

Petra sa živí online marketingom a písaním mnoho rokov a pevne dúfa, že ani tu sa nestratí a pomôže ľuďom so správnou voľbou. Je trochu marketingový chameleón a nebojí sa púšťať aj do neprebádaných tém zákutí internetu.

Podobné články

Diskusia u článku

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pridať komentár